Specialisaties

SpecialisatiesSport kinesitherapie

Binnen de sportrevalidatie gaan we ons focussen op de blessures opgelopen tijdens het sporten. We gaan streven naar een zo snel mogelijke terugkeer binnen de sportdiscipline. Het revalidatieschema gaan we specifiek afstemmen op uw mogelijkheden en op de sport die u beoefent. Binnen het schema houden we rekening met de volgende aspecten: kracht, uithouding, snelheid, lenigheid en coördinatie. Onze goed uitgeruste oefenzaal biedt u alle mogelijke kansen op een succesvolle revalidatie.Cardiovasculaire kinesitherapie

Cardiale revalidatie kan zowel pre- als postoperatief plaatsvinden. We gaan een individueel trainingsprogramma opstellen,eventueel na een inspanningstest op de fiets, om de fysieke conditie terug te optimaliseren. Onze praktijk is uitgerust met fitness-toestellen waardoor deze therapie tot een goed einde kan gebracht worden.


Respiratoire kinesitherapie

De patiëntenpopulatie die we hiermee kunnen helpen is zeer divers: COPD-patiënten, muco-patiënten,…. Het doel van onze behandeling is de longen van de patiënt zo snel mogelijk weer vrij te krijgen van slijm zodat elke belemmering van een normale ademhaling (in de mate van het mogelijke) ongedaan kan gemaakt worden. We gaan steeds het normale ademhalingspatroon nastreven en de patiënt leren om zijn ademhaling onder controle te houden. Dit gaan we doen door ademhalingsoefeningen, het leren ophoesten van slijm, mobilisaties van de borstkas,…


Manuele therapie

Binnen de manuele therapie behandelen we klachten verbonden aan het bewegingsapparaat , specifiek de gewrichten, de weke delen (spieren/bindweefsel) en de neurogene structuren (zenuwen). De behandeling bestaat uit mobilisaties, manipulaties, stretching, specifieke oefentherapie,…Rugscholing

Door de frequentie van rugklachten in de huidige maatschappij is scholing van de rug vaak noodzakelijk. Hier streven we de bewustwording van de stabiliserende spieren na zodat we deze erna op een rugveilige manier kunnen gaan gebruiken.Pré- en Postnatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is het lichaam uit conditie en uit balans. Postnatale kinesitherapie helpt je lichaam opnieuw te versterken na de zwangerschap. Het brengt je lichaam terug in vorm en het zorgt dat je spieren terug in conditie raken. Het heeft ook een preventief effect op bekkeninstabiliteit en incontinentie.

Bekkenbodemreëducatie

De bekkenbodem reëducatie is een speciale vorm van gymnastiek die ontwikkeld is om de spieren van de bekkenbodem te versterken of te relaxeren. De bekkenbodem bestaat uit een platte spierplaat die het bekken aan de achter-onderzijde afsluit, die de inwendige organen ondersteunt en op hun plaats houdt. Het bewust maken van en het aanleren van technieken om deze spieren, op het juiste moment en op de juiste manier op te spannen of te ontspannen, kan heel wat urine- en/of stoelgangproblemen oplossen.

Handrevalidatie

Letsels aan kleine gewrichten in hand en pols kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het functioneren in alledaagse dingen. Het is belangrijk dat deze letsels speciale aandacht krijgen.Handgebruik is heel persoonlijk, handrevalidatie is dat ook.

Het belangrijkste doel bij handrevalidatie is de hand terug zo functioneel mogelijk te krijgen.


 

Indiba

Dit innoverend toestel genereert een heel specifieke, constante radiofrequente stroom van 448kHz. Het unieke is dat we het toestel combineren/integreren met manuele therapie. Daarom wordt het ook “functionele elektrotherapie genoemd”.

Naargelang de intensiteit van de radiofrequente stroom beogen we drie doelstellingen: nl. een cellulaire bio-stimulatie, een vascularisatie (micro-circulatie) of een hyperactivatie.

Bij bio-stimulatie verandert de permeabiliteit van het celmembraam. Hierdoor verhoogt het celmetabolisme, verhoogt de zuurstofopname met versneld weefselherstel tot gevolg. We zien een duidelijke oedeemvermindering en pijndemping. Deze intensiteit wordt vooral gebruikt in de acute fase post-traumatisch.

Bij vascularisatie beogen we een capillaire vasodilatatie. We zien een verhoging van zuurstofaanvoer en een verbetering van de veneuze en lymfatische reabsorbtie. Hierdoor voorzien we het weefsel van de nodige elementen om zichzelf te herstellen. Deze intensiteit wordt vooral gebruikt in de sub-acute fase.

Bij hyperactivatie krijgen we een hyperthermie. Hierdoor wordt de collageenstructuur van het weefsel gereorganiseerd en gaan we fibrosevorming minderen. Deze intensiteit wordt vooral bij chronische letsels gebruikt.

Het resultaat is een duidelijke versnelling van het natuurlijk herstelproces en pijndemping vanaf de eerste behandeling. Dus er zijn minder behandelingen nodig.

Concreet wordt Indiba (de actieve elektrode) gehanteerd TIJDENS manueel therapeutische handelingen en TIJDENS actieve oefentherapie. Zo bereiken onze handen een groter effect. Indiba wordt dus bijvoorbeeld gebruikt tijdens een manuele massage, manuele tractie, actieve spieroefeningen en stretching.

Dry needling

Als spieren verkeerd functioneren kunnen er pijnpunten ontstaan. Dit zijn de zogenaamde triggerpunten. Deze veroorzaken pijn op specifieke lokalisatie en in uitstralingszones. Via een goede spierdiagnose kunnen de triggerpunten opgespoord worden en kan er met myofasciale therapie behandeld worden.


Myofasciale therapie bestaat uit twee pijlers: Enerzijds gaan we de aangedane spieren op een bepaalde manier gaan stretchen. Anderzijds gaan we de triggerpunten aanprikken met een accupunctuurnaald. Dit noemen we ook dryneedling, d.w.z. een spier prikken met een naald zonder vloeistof in te spuiten. Op deze manier zal de spier zich ontspannen en zal de circulatie op die plaats gestimuleerd worden.

Myofasciale triggerpunt therapie

Hier gaan we de pijn behandelingen die zijn oorzaak vindt in het fout functioneren van de spieren. in deze spieren gaan zich spanningspunten ontwikkelen, deze noemen wij triggerpunten. Deze ontwikkelen zich niet altijd in de zone waar de patiënt pijn ervaart want deze punten stralen via een specifiek patroon.


Sport taping

De gekende witte sporttape heeft als doel bewegingsmogelijkheden beperken, om zo tot een partiële of volledige immobilisatie te komen vb.: een enkel intapen na verstuiking.Medical taping concept

Dit is een elastische rekbare tape die de speren en gewrichten gaat ondersteunen in hun functie en beweging. hier blijft de bewegingsvrijheid volledig behouden. De tape geeft een pijndempent en verlichtend effect, ondersteunt het gewricht en verbetert de spierfunctie.

Relaxatie

Relaxatie) wordt  toegepast bij personen met spanning. Dit kan spierspanning zijn ten gevolge van lichamelijke overbelasting, dan wel algehele lichamelijke en psychische spanning door blootstelling aan situaties zoals angst en stress.


CVS therapie

De belangrijkste klacht bij het chronische vermoeidheidssyndroom (cvs) is vermoeidheid of moeheid die minstens 6 maanden aanhoudt en geen aanwijsbare oorzaak heeft. Bijkomende klachten zijn concentratie- en geheugenproblemen, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en ziektegevoel na inspanning.

Fybromyalgie

Aarschots actief bewegingscentrum


Alle rechten voorbehouden.

In de behandeling nemen medicijnen maar een kleine plaats in. Er bestaat immers geen pil die de klachten effectief bestrijdt. Pijnstillers kunnen worden aangeraden, op voorwaarde dat ze verstandig worden gebruikt, net zoals laag gedoseerde antidepressiva die de te lage pijndrempel verhogen. Een hoog gedoseerd magnesiumsupplement kan doeltreffend zijn bij spierpijnen, verhoogde spierspanning, spierkrampen, vermoeidheid, … . Magnesium heeft een spierrelaxerende werking, waardoor deze klachten kunnen verminderen.

Actief blijven is van belang. Door uit angst voor pijn minder te bewegen, verslechtert de conditie en verergeren de klachten. Voorzichtige oefeningen (wandelen, fietsen, aquagym,… ) kunnen de pijn en de stijfheid juist verminderen.

Om de spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen relaxatie- en lenigheidsoefeningen worden aangeraden.

Rugschool